maanantai 31. maaliskuuta 2014

Virtapiirit ja polttimot

Virtapiiri

Virtapiirissä täytyy olla virtalähde esimerkiksi akku. Johdin eli sähköjohtoa, jokin, joka kuluttaa virtaa esimerkiksi lamppu. Ja sulaketta joka rikkoutuu, jos virtapiirissä kulkee liian suuri virta, ettei virta piiri tuhoudu liiallisesta virran määrästä.
  Sulakkeen mitoitus tapahtuu niin, että laskettu virta kerrotaan 1,4:llä. Ja sulakkeeksi valitaan vakiokokoisista seuraavan kokoinen sulake.

Virtapiiristä voidaan mitata virtaa, jännitettä ja vastusta.
Esimerkiksi jos lamppu ei pala silloin mitataan jännitettä. Virran mittaus on harvinaista, mutta silloin mitataan virtaa kun katsotaan kuinka paljon auton laturi lataa. Lisäksi voidaan mitata vastusta eli resistanssia, eli kuinka paljon jokin asia vaikuttaa virran kulkuun.
Jännitettä ja vastusta voidaan mitata tavallisella jännitemittarilla, mutta virran mittaamiseen tarvitaan omanlaisensa virta pihdit.

Polttimot

Polttimoita käytetään valaisimissa,- huomio- ja varoitusvaloissa, sekä auton kojelaudoissa. Niiden tarkoitus on säteilyä valoa. Polttimoita on paljon erilaisia. Kuten halogeenihehkulankapolttimot: H1, H2, H3, H4, H7 ja H11 jokaiselle polttimolle on oma käyttötarkoitus. Ne olivat ennen yleisimpiä, mutta nykyään suuressa suosiossa ovat myös tehokkaat ja pitkä ikäiset kaasupurkauspolttimot eli ns. Ksenon-valot. Lisäksi hyvin yleisiä varsinkin nykyään on LED-polttimot, koska ne ovat edullisia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti