maanantai 31. maaliskuuta 2014

Virtapiirit ja polttimot

Virtapiiri

Virtapiirissä täytyy olla virtalähde esimerkiksi akku. Johdin eli sähköjohtoa, jokin, joka kuluttaa virtaa esimerkiksi lamppu. Ja sulaketta joka rikkoutuu, jos virtapiirissä kulkee liian suuri virta, ettei virta piiri tuhoudu liiallisesta virran määrästä.
  Sulakkeen mitoitus tapahtuu niin, että laskettu virta kerrotaan 1,4:llä. Ja sulakkeeksi valitaan vakiokokoisista seuraavan kokoinen sulake.

Virtapiiristä voidaan mitata virtaa, jännitettä ja vastusta.
Esimerkiksi jos lamppu ei pala silloin mitataan jännitettä. Virran mittaus on harvinaista, mutta silloin mitataan virtaa kun katsotaan kuinka paljon auton laturi lataa. Lisäksi voidaan mitata vastusta eli resistanssia, eli kuinka paljon jokin asia vaikuttaa virran kulkuun.
Jännitettä ja vastusta voidaan mitata tavallisella jännitemittarilla, mutta virran mittaamiseen tarvitaan omanlaisensa virta pihdit.

Polttimot

Polttimoita käytetään valaisimissa,- huomio- ja varoitusvaloissa, sekä auton kojelaudoissa. Niiden tarkoitus on säteilyä valoa. Polttimoita on paljon erilaisia. Kuten halogeenihehkulankapolttimot: H1, H2, H3, H4, H7 ja H11 jokaiselle polttimolle on oma käyttötarkoitus. Ne olivat ennen yleisimpiä, mutta nykyään suuressa suosiossa ovat myös tehokkaat ja pitkä ikäiset kaasupurkauspolttimot eli ns. Ksenon-valot. Lisäksi hyvin yleisiä varsinkin nykyään on LED-polttimot, koska ne ovat edullisia.


maanantai 10. maaliskuuta 2014

Fordin takaiskarien, koiranluiden ja kallistuksen vakaajan puslien vaihto.

Jounin kanssa vaihdoimme Ford Mondeoon uudet takaiskarit, koiranluut, ja kallistuksen vakaajan puslat. Ensin tulostimme purku ohjeet jonka avulla me purimme asiat oikeassa järjestyksessä. Purkaminen sujui ihan hyvin, paitsi muutama pultti oli aika tiukassa, mutta kyllä nekin siitä loppujen lopuksi aukesivat, kun ne lämmitti ensin punahehkuun ja käänsi niitä edestakas niin ne lähtivät aukeamaan. Ensin takaisin laittamista piti vaihtaa kallistuksen vakaajan puslat, koska niissä oli väljää. Ja tietenkin uusi iskunvaimennin piti vaihtaa. Nämä kastaan päinvastaisessa järjestyksessä kun ne on purettu. Ensin vaihdoimme puslat, sitten laitoimme uuden iskarin takaisin kiinni, ja sen jälkeen uudet koiranluut kiinni, jonka jälkeen kasasimme jarrut takaisin ja laitoimme renkaat kiinni.

Mazdan huoltoa

Eli siis minä ja Jouni selvitettiin ensin, että kun autosta valui kaikki jarrunesteet ulos niin siitä oli kahteen jarruputkeen tullut reikä. Ensin jarruputket piti irroittaa, sen jälkeen hakea uutta jarruputkea tehdä niihin uudet juntturit eli jarruputken päät. Sen jälkeen jarruputket piti taivuttaa jarruputkitaivuttimella samaan muotoon missä vanhat jarruputket oli ja asentaa ne takaisin paikalleen. Tämän jälkeen jarrut pitää ilmata. Lisäksi vaihdoimme Mazdaan vaiheteistoöljyt.

Katsastustarkastus

Minä,Jouni ja  Jp tehtiin opettajan autoon katsastustarkastus. Ensin katsottiin, että kaikki valot toimivat, siinä ilmeni, että jarruvalot eivät toimineet ja syy siihen oli se, että polttimoiden kannat olivat hapettuneet, ne piti vain puhdistaa ja sen jälkee valot toimivat normaalisti. Sitten testattii päästöt ja ne olivat kunnossa, mutta koska auto oli turbodiesel niin anturi piti laittaa pakoputkeen ja laittaa ohjelmaan auton tiedot ja sitten testi tehtiin niin, että kaasupainetaan pohjaan jolloin dieselmoottori antaa eniten kaasua. Sen jälkeen kokeiltiin autosta kaikki välykset heiluttelemallta tukivarsia, niveliä ja pyöriä erisuuntiin erilaisten apuvälineiden avulla. Sitten kokeiltiin auton pohjaa tökkimällä, että onko siellä suuria ruostevaurioita. Ja kaiken lisäksi autoa testattiin dynamometrissä eli testattiin auton jarrut ja iskunvaimentimet.

Peräkärry

Ensin minä ja Kalle teimme peräkärryyn uudet lokasuojat pellistä. Hitsatessa piti varoa sinkkihöyryjä, koska ne voivat hengitettynä aiheuttaa kovaa kuumetta. Sen jälkee minä, Jp ja Jouni teimme alusta loppuun peräkärryyn sähköt. Johdot piti asettaa rungon sisälle, sitten kuoria kaikki johdot ja laittaa johtojen päihin liittimet kolvaamalla ja sen jälkeen liittimet piti yhdistää lamppujen liittimiin. Kaikki johdot piti myös muistaa maadoittaa kunnolla muuten valot eivät toimi. Lisäksi Akusti laittoi kärryyn jatko-aisan, että sitä saa pidennettyä jos tarvetta on. Aluksi ei kaikki valot meinannut toimia, koska maadoituksessa oli mennyt vähän jotakin pieleen, mutta kun tarkistimme kaikki uudestaan ja korjasimme maadoitus virheet, niin saimme valot toimimaan. Kytkentä kaaviosta saimme selville minkä värinen johto kuuluu mihinkin liittimeen. Tässä vähän kuvia:
Johto menee rungon sisään.

Peräkärryn takavalo

Kyseessä oli siis seitsennapaista johtoa.
Johdon ulkokuori pitää kuoria pois.
Jokaisen johdon päästä pitää kuoria vielä lisäksi kuorta pois
tälläisillä kuorimapihdeillä.

Jokaisen johdon päähän kolvataan liitin.

Liittimet liitetään liitos kohtiin.


Jokainen johto laitetaan tähän liittimeen, joka menee autossa
olevaan pistorasiaan, josta tulee virta kaikille peräkärryssä
oleville valoille.
Lisäksi teimme pellistä kiinnikkeitä, jolla johto saatiin kiinnitettyä.

Auton äänentoisto

Meillä kävi viime maanantaina Powersetiltä Kalliojärven Pasi esittelemässä autojen äänentoistojärjestelmän toimintaa. Hän kertoi yksityiskohtaisesti kaikki tärkeät asiat kuten, että auton vaimennus on tärkein osa äänentoistoa. Kun on tarpeeksi hyvä äänentoisto niin auton ulkopuolelle ei kuulu juurikaan ääntä, eikä auto tärise. Auton äänentoistojärjestelmä pitäää suunnitella yksityiskohtaisesti ja tarkkaan, että kaikki äänet kuuluvat oikein ja oikeisiin paikkoihin. Äänentoistojärjestelmään saa käyttää rutkasti rahaa jos haluaa hyvää laatua. Ja kaikki osat kannattaa asentaa siististi paikalleen, etteivät ne lentelä ajon aikana. On olemassa myös kilpailuja, joissa vertaillaan autojen äänentoistojärjestelmiä. Tässä kuva monissa kilpailuissakin mukana olleesta Seat ibizasta, johon Pasi on itse rakentanut äänentoistojärjestelmän.