torstai 10. joulukuuta 2015

Moottorin ja vaihteiston huolto

1. Ajoneuvo, johon suoritan moottorin ja vaihteiston huolto Volvo 740 -90

2. Iso 120000km huolto johon sisältyy, moottoriöljyn ja öljynsuodattimen vaihto, ilmansuodattimen vaihto, jarru- ja kytkinesteiden vaihto. Lisäksi jakopään vaihto.

3. Moottoriöljynvaihto käy niin, että kun auto on nosturilla ensin avataan öljyn täyttökorkki ja sen jälkeen kierretään moottorin alapuolella olevasta öljypohjasta proppu irti ja annetaan öljyjen valua keräysastiaan. Tarvittaessa vaihdetaan proppuun uusi tiiviste. Moottoriöljyt vaihdetaan sen takia, että moottoriin saisi puhdasta ja paremmin voitelevaa öljyä. Vanha ja käytetty öljy kerää moottorin käydessä esimerkiksi rikkiä ja muita polttoaineen palamisesta syntyviä palamisjätteitä, sekä metallihiukkasia, jotka haittaavat öljyn voitelukykyä ja kuluttaa moottoria. Öljyt kannattaa vaihtaa silloin, kun moottori on vielä lämmin niin öljy on juoksevampaa ja valuu helpommin ulos. Lopuksi kun suodatin on vaihdettu ja öljyt valutettu, laitetaan proppu takaisin kiinni. ja tämän jälkeen uudet öljyt sisään täyttökorkista. Öljynä käytän motoxin täyssynteettistä SAE 5w-40 öljyä. Sillä se täyttää kaikki tehtaan vaatimukset luokituksen suhteen.
     Öljynsuodatin vaihdetaan sillä välin, kun öljyt valuvat moottorista ulos. Öljynsuodatin sijaitsee moottorin kyljessä ja sen pitäisi auveta ihan käsillä pyörittämällä. Uutta suodatinta asentaessa tulee muistaa voidella suodattimen tiivisterengas puhtaalla öljyllä ja kiristää suodatin paikalleen käsin ilman mitään työkaluja. Öljynsuodatin vaihdetaan sen takia, kun suodattimen tehtävä on kerätä öljyn joukosta sinne kuulumattomia asioita kuten likaa ja roskia.

Ilmansuodatin löytyy konepellin alta, ja se on hyvin yksinkertainen vaihtaa. Ilmansuodattimen kotelo auki, vanha suodatin pois ja uusi tilalle. Ilmansuodatin vaihdetaan sen takia, että moottoriin ei menisi pölyä tai muuta epäpuhtauksia imuilman mukana. Ilmansuodatin varmistaa, että moottori saa puhdasta ilmaa, jos suodatin on jo vanha ja likainen, niin se ei pysty enää puhdistamaan ilmaa yhtä hyvin ja moottoriin pääsee epäpuhtauksia.

Jarru- ja kytkinneste sijaitsevat samassa säiliössä. Säiliö sijaitsee konehuoneessa lähellä tuulilasin alareunaa. Nesteet vaihdetaan siten, että avataan säiliön korkki ja imetään sieltä kaikki nesteet pois mitä mahdollista ja sitten lisätään uudet nesteet. Sitten loput vanhat nesteet saa jarrusta ja kytkimestä ilmaamalla pois. Eli jokaisessa jarrusatulassa on ilmausruuvi, joista imetään yksi kerrallaan hetken aikaa nestettä ulos, että saadaan varmasti kaikki vanha neste pois järjestelmästä. Muista aina välillä tarkistaa, että säiliöstä ei pääse neste loppumaan. Kytkimestä vanhat nesteet saa pois siten, että avataan kytkimen ilmausruuvi, ja imetään vanhat nesteet pois. Muista laittaa ilmausruuvit kiinni. Ja lopussa tarkistetaan, että nestettä on tarpeeksi. Jarru- ja kytkinnesteet vaihdetaan sen takia uusiin, sillä jarruneste imee itseensä ulkoilmasta kosteutta, joka muuttuu vedeksi, jolloin nesteen kiehumispiste laskee ja korroosion lisääntyminen järjestelmässä. Jarru- ja kytkinnesteen tyyppi DOT 4 tehtaan suositusten mukaisesti.

Jakopään vaihto tulee suorittaa 60000km välein. Jakopää huolletaan sen takia, koska jakohihna kuluu, venyy ja haurastuu. Jos hihnaa ei vaihda ajoissa, se voi katketa, jonka seurauksena yleensä mäntä ja venttiili osuvat toisiinsa aiheuttaen nopeasti suurta vahinkoa. Hihnan vaihdon yhteydessä tulisi vaihtaa myös hihnankiristäjä ja tarvittaessa hihnapyörät.

4. Työmääräyksen teko.

Työt:
Huolto yhteensä 1,2h
Jakopää  1,3h

Osat ja aineet:
Moottoriöljy 22,90e
Öljynsuodatin 7,90e
Ilmansuodatin 9,90e
Jakohihna + rullasarja 49,90e
Jarru- ja kytkinneste 5,90e
yhteensä= 96,5e

Kustannusarvio: työt 50e + 96,5e  =146,5e




torstai 10. syyskuuta 2015

Erilaisten vaihteistojen toimintaa

Elikkäs selitän nyt hieman miten erilaiset vaihteistot toimivat.

Manuaalinen vaihteisto.

Manuaalinen vaihteisto tarkoittaa sitä vaihteisto ratkaisua, jolla itse vaihdetaan vaihteita ylös- ja alaspäin vaihdekepin ja kytkimen avulla. Manuaali vaihteisto sisältää kaksi akselia joissa on eri määriä rattaita. Rattaita yhdistämällä saadaan erilaisia välityksiä, jotta autolla voitaisiin ajaa eri nopeuksia moottorin  optimitehoalueella. Vaihteet vaihdetaan siis manuaalisesti eli ensin painetaan kytkinpoljin pohjaan ja sitten valitaan haluttu vaihde, jonka jälkeen vapautetaan kytkinpoljin ja matka jatkuu.

Automaattivaihteisto.

Tavallinen automaattivaihteisto koostuu planeettapyörästöstä, jonka tärkeimmät osat ovat planeettapyörä, aurinkopyörä ja kehäpyörä, näitä lukitsemalla saadaan erilaisia välityssuhteita. Nämä saadaan lukittua öljynpainetta säätämällä. Lisäksi vaihteistossa on paljon muitakin komponentteja kuten momentinmuunnin ja pysäköintisalpa, joka kytkeytyy päälle kun laitat vaihteiston asentoon P, jolloin parkkilukko menee päälle ja auto ei liiku ja tämä asento on vain pyäsköintiä varten tarkoitettu. Nykyään automaattilaatikoissa on kaksi erillistä planeettapyörästöä. Eli automaatti autossa sinun ei tarvitse itse vaihtaa manuaalisesti vaihteita vaan se hoituu automaattisesti.

CVT eli continously variable transmission.

Tämä vaihteisto tyyppi on portaaton automaattivaihteisto, joka toimii variaattorien avulla, mutta siinä käytetään tavallisen hihnan sijaan työntävää metallihihnaa. Siinä on kaksi kartiopyöräpakka, joidenka välissä metallinen hihna kulkee.Pakoissa on lautaset ja kun niiden välistä etäisyyttä kasvattaa tai lyhentää, niin se vaikuttaa välityssuhteeseen.

Kaksoiskytkentävaihteisto eli DSG

DSG vaihteisto sisältää kaksi rinnakkain toimivaa kytkintä. DSG tunnetaan siitä, että vaihteidein vaihdot ovat pehmeitä, eikä auto nykäise jokaisella vaihdolla. Se johtuu siitä, että laatikossa on tavallaan kaksi vaihdelaatikkoa viereikkäin esim. kun ensimmäinen laatikko on ykkös vaihteella, niin toisessa laatikossa on jo valmiina kakkos vaihde ja sama toimii kun vaihde tippuu alemmas, niin toisessa laatikossa on jo valmiina pienempi vaihde.Tämä nopeuttaa vaihteen vaihtoa ja sen takia vaihdot ovat pehmeitä.

keskiviikko 13. toukokuuta 2015

sähkömittauksia


Jännitehäviön suuruus verrattuna vastusarvoon. Me harjoittelimme jännitehäviö mittauksia. Teimme valokytkennän ja mittasimme eri väleistä jännitehäviöitä. Kytkennässä oli kolme lamppua kytkettynä sarjaan ja lampuista yksi paloi kirkkaasti ja kaksi ei palanut kunnolla. Siksi vain yksi lamppu palaa, koska palavassa lampussa on pienin vastus ja siitä syntyy niin paljon jännitehäviötä, että muihin lamppuihin ei riitä tarpeeksi jännitettä, että ne syttyisi. Kahdessa lampussa, jotka eivät palaneet oli jännitettä noin 2V ja lampussa joka paloi niin oli noin 10V eli yhteensä noin 14V mitä akulta lähti.


torstai 9. huhtikuuta 2015

Sähköinen vianhaku

Jännitehäviön mittaus: Yleisin syy jännitehäviöön on liitosten huono kunto esim. jos ne ovat päässeet hapettumaan. Jännitehäviö mittauksessa mitataan akulta kulutuslaitteelle menevän johdon häviävä jännite. Me saimme tehtäväksi etsiä auton kytkentäkaavio ja mittailla jonkin laitteen jännitehäviötä. 

Ajovalojen kytkentäkaavio.

 
Ajovalokytkin.
Ajovalojen rele.

Ajovalon liitin











Oikosulun etsintää: Jos sulake palaa jatkuvasti, niin laitetaan sulakkeen tilalle polttimo. Koska polttimosta on helppo seurata oikosulun syntymistä. Kun lamppu on kytketty sen pitäisi palaa jos löytyy oikosulku. Sen jälkeen lähdetään etsimään missä oikosulku sijaitsee.  Sen voi löytää sillä, että esim. irroitetaan liittimiä, näin saadaan rajattua virtapiirin osa missä oikosulku on. Jos lamppu sammuu kun liitin on irroitettu niin oikosulku on kyseisessä virtapiirissä.






keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

Työssäoppi

Olin kymmenen viikkoa työssäoppimassa hatanpäällä Autokeskusessa BMW puolella.
Siellä tuli tehtyä kaikenlaista ja opin paljon uutta. Suurimmaksi osaksi Tehtiin huoltoja, johon kuului yleensä öljyn vaihto, öljynsuodattimen vaihto, ja sitten lisättii tarvittaessa tuulilasin pesuaine ja jäähdytin nesteet. Sitten huollon yhteydessä vaihdoimme usein polttoainesuodattimen, raitisilmasuodattimen ja ilmansuodatin panoksen. Ja sytytystulpat

   Lisäksi teimme jonkin verran jarruhuoltoja pääosin vaihdoimme jarrulevyt,palat ja ABS-anturit.
Sitten asensimme joitakin lohkolämmittiä ja sisätilan lämmittimiä, koiranluita, renkaita, jakoketjut, katsastustarkistuksia, takuutarkistuksia ja paljon kaikkea muuta. Kaikki korjaukset tehtiin tehtaan ohjeiden mukaisesti.

   Jakoketjujen vaihdossa meni noin kolme päivää aikaa, koska siinä oli paljon purettavaa ennen kuin pääsi ottamaan moottorin irti. Ensin piti ottaa pohjamuovit pois, jonka jälkeen otettiin pakoputki ja kardaaniakseli. Kardaaniakselin jälkeen saimme otettua vaihdelaatikon pois ja sitten oli kaikki pikkujuttuja kuten liittimiä ja kiinnikeitä että saimme moottorin irti. Kun moottori oli irti niin purimme vielä lisää ja vaihdoimme jakoketjut. Sitten vain kasattiin päinvastaisessa järjestyksessa. Jakopää rempassa tärkeää on katsoa että jako ei mene pieleen, että ei tapahdu mitään suurempaa vahinkoa.

Työssäoppi oli hieno kokemus siellä oppi paljon uutta ja korjaamon menetelmiä miten asiat siellä hoidetaan. Työssäopista sai myös tärkeää työkokemusta, koska siellä mentiin korjaamon aikataulujen mukaisesti.  Autokeskuksessa oli mukava työympäristö, ja suosittelen sitä muillekkin työssäoppipaikaksi.